Stałe tłuszcze roślinne.
Choć tłuszczeroślinne występują głównie w odmianie płynnej (w postaci rozmaitych olejów) to jednak w przemyśle spożywczym zastosowanie znajdują też tłuszcze stałe. Należą do nich: masło kakaowe, olej drzewny, olej kokosowy czy olej palmowy. Najbardziej znaną formą stałego tłuszczu roślinnego jest właśnie masło kakaowe. Otrzymywany jest on z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Stosowane jest głównie w przemyśle farmaceutycznym, głównie przy wytwarzaniu czopków doodbytniczych, globulek dopochwowych, a także maści i kremów.
W przemyśle spożywczym jest jednym z podstawowych składników czekolady, a w przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest w produkcji kremów i mydeł. Inny przykład tłuszczu stałego, olej drzewny, służy między innymi do utwardzania oleju lnianego, powodując powstanie twardej powłoki. Innym przykładem może być olej kokosowy (inaczej masło kokosowe), otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym (do smażenia i wyrobu ciast oraz produkcji czekolady i margaryny), chemicznym (przy wyrobie świec, otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych) oraz kosmetycznym (oleje do ciała oraz do masażu). Z kolei olej palmowy otrzymywany jest z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego.
Wykorzystywany jest do produkcji margaryny, mydła, kosmetyków, świec i smarów.